fbpx Blog | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Kovász - szerelem, avagy minőségi kenyeret minden asztalra!

Emberek milliárdjai fogyasztják világszerte más - más formában, ám mindennapi szinten, mégis hol “jó”, hol “tiltólistás” skatulyába elkönyvelt táplálék az alapélelmiszernek számító kenyér. Egy átlag felnőtt napi kalória bevitelének körülbelül tíz százalékát fedezi ennek a pékárúnak különböző fajtáival.

Tovább

Plusz figyelmet kérünk most az alapbetegséggel élőktől – Dr. Szőnyi Mihály tanácsokkal segíti a veszélyeztetett csoportba tartozókat

„Sokat tehetünk azért, hogy a lehető legjobb állapotban legyünk most, az alapbetegséggel élőktől pedig extra figyelmet igényel a helyzet” – mondja Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológus, a Budai Gasztroenterológiai Centrum vezetője, a Szent Imre kórház adjunktusa. „A koronavírussal kapcsolatos hírek rendszeresen érintik, hogy a beteg és idős embereket óvnunk kell, azonban nekik sem az most a dolguk, hogy tétlenül várjanak otthon – igenis tehetnek egészségükért.”

Tovább

Egyedülálló érték: sebész segíti a Gasztroenterológiai Centrum munkáját

Komplex szemlélet, teljes körű gondosság, húsz évnyi szakértelem - három olyan szempont, amiért Dr. Szőnyi Mihály, a Gasztroenterológiai centrum vezetője fontosnak tartotta, hogy csapatában biztosítsa sebész kollégánk. Dr. Szijártó Attila jelenlétét. Attilával a sebészet szakterületéről és az előbb említett komplex gyógyítási folyamatról beszélgettünk.

Széles körű felvilágosítást, tanácsadást, terápiás tervet készítesz betegeinknek - mit jelent ez pontosan?

Tovább

Néhány fontos kérdés a testösszetétel méréséről

Rendelőnkben elérhető a testösszetétel-mérés, melyet 2020-tól egy gyors, eredményes és modern géppel végzünk. Nézzük, mit érdemes tudni a vizsgálatról!
 
Hogyan történik a vizsgálat?
 
A vizsgálatot reggel, éhgyomorra, lehetőleg vizeletürítést követően, fehérneműben végezzük. Azért szükséges ez az alaposság a mérés kapcsán, hogy az eredmények egymáshoz hasonlíthatók, ezáltal a változások nyomon követhetőek legyenek.
Tovább

Néhány fontos kérdés a testösszetétel méréséről

Hogyan történik a vizsgálat?
 
A vizsgálatot reggel, éhgyomorra, lehetőleg vizeletürítést követően, fehérneműben végezzük. Azért szükséges ez az alaposság a mérés kapcsán, hogy az eredmények egymáshoz hasonlíthatók, ezáltal a változások nyomon követhetőek legyenek. Az eszköz elektródáira állva, illetve két kézzel azt megfogva, egy minimális áram halad keresztül a szervezeten. Ez ijesztően hangozhat, azonban a páciens ebből semmit nem érzékel, és természetesen egészségügyi kockázatot sem jelent.
Tovább

Bemutatjuk az A1 csapatát: Marosvölgyi Katalin

 
Katalin, miért választottad azt, hogy az egészségügy területén dolgozz?
Az egészségügyi pályát édesanyám hatására választottam, és visszagondolva az elmúlt 23 évre köszönettel tartozom neki, mert csodás embereket ismerhettem meg, rengeteg tapasztalatot szereztem jót is rosszat is, de mind megérte, mert ezáltal lehet fejlődni.
 
Marosvölgyi Katalin
 
M
Tovább

Három dolog, amire az ünnepi étkezéskor figyelj - a dietetikus tippjei

Tapasztaljuk, hogy az ünnepi időszak sokaknak megterhelő lehet: a karácsonytól újév első napjáig tartó időszakban sokszor, sokat és máshogy étkezünk, mint a hétköznapokban. Török Éva dietetikus kollégánkat kérdeztük, hogy mire érdemes figyelni karácsonykor és szilveszterkor: jöjjenek az ő tippjei!
török éva
 
1.
Tovább

Bemutatjuk rendelőnket: ilyen a Budai Gasztroenterológiai Centrum

Büszkék vagyunk rá, hogy rendelőnk, a Budai Gasztroenterológiai Központ, amely Budapest 11. kerületében várja betegeit, ma egy korszerű, családias, mégis magas színvonalú egészségügyi központ. Fontosnak tartjuk megmutatni új betegeinknek és a vizsgálatra érkezőnek, hogy milyen környezetbe várjuk őket – a rendelőben Dr. Szőnyi Mihály vezetett minket körbe.

Tovább

Bemutatjuk az A1 csapatát: Dr. Varga Patrícia

Új sorozatunkban rövid interjúk keretében szeretnénk bemutatni kollégáinkat. Hiszünk benne, hogy minden, a Budai Gasztroenterológiai Központban dolgozó munkatársunk egyedi értéket tesz hozzá a munkánkhoz és emberi értékekkel gazdagítja nemcsak csapatunkat, de a betegeink életét is. Elsőként Dr.

Tovább

EM18 ősz Gasztro

Szúró hasi fájdalom, hirtelen bélmozgás? Szakszerű kivizsgálással fény derülhet az emésztőrendszeri problémákra.

A hasi diszkomfort érzésnek számtalan oka lehet. Rendszertelen étkezés, stresszes életmód, egy étel intolerancia, vagy akár egy bélgyulladás. Ne tűrje tovább a fájdalmat! Forduljon idejében szakorvoshoz, és intsen búcsút a görcsös napoknak.

A Budai Gasztroenterológiai Centrum profi orvosokból álló csapata modernizált rendelőjében, nyugodt környezetben várja az emésztőszervi panaszokkal küzdő pácienseket.

Tovább

Gyermekgasztroenterológia

Gyermeke rossz közérzettől, hasfájástól szenved? Már a legkisebbeket is várja a Budai Gasztroenterológiai Centrum

Sokszor hallani, hogy a legnagyobb szülői igyekezet ellenére a gyermek mégis nyűgös és a pocakját fájlalja. Ne halogassa az orvosi konzultációt, hiszen van megoldás! Az Újbuda szívében működő Budai Magánorvosi Centrumban profi gasztroenterológusokból álló csapat várja a pácienseket. Dr Lásztity Natália csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekgasztroenterológus a legkisebbek gyógyításával foglalkozik.

Tovább

Új gasztroközpont

Tudta-e Ön, hogy…

…az elmúlt évtizedekben a vastag-, és végbéldaganatok száma csaknem négyszeresére emelkedett, ezzel a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. Hazánkban évente körülbelül 5000 ember esik a gyilkos kór áldozatául, annak ellenére, hogy a vastagbélrák 90%-ban megelőzhető lenne.

Tovább

Testösszetétel mérés

Testünk ideális működéséhez, az egészség fenntartásához (prevenció) vagy helyreállításához (rehabilitáció) szervezetünkben meghatározott mennyiségben kell jelen lennie a zsír, illetve az izomszövetnek. Az ideálisnak tekinthető zsír - izom arány függ nemtől, életkortól és bizonyos mértékben még a genetikai adottságoktól is. Mivel több tényező befolyásolja testünk összetételét, nem egy grammra pontos ideális zsír- és izomtömeget javasolt megvalósítani, de bizonyos határok között egyértelműen kisebb a betegségek kialakulásának vagy kiújulásának az esélye, mint ezeken a határokon kívül.

Tovább

A vírushepatitisek megelőzési és kezelési lehetőségei

Gács Judit, infektológus szakorvos

Fried Katalin, belgyógyász, gastroenterológus, infektológus szakorvos, részlegvezető főorvos

Dél-Pesti Centrumkórház – Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet, Szent László Kórház telephely, Infektológiai osztály gastroenterológiai részleg, Hepatológiai ambulancia

Elérhetőség: 1097. Budapest, Albert Flórián Út 5-7

Telefon: 061/455-8122

E-mail: judit.gacs@yahoo.com

 

Összefoglalás

Tovább

A savcsökkentés lehetőségei

dr. Fülöp Zsolt Ferenc Ph.D.

 

Budai Gasztroenterológiai Centrum

1117 Budapest, Fehérvári út 82.

E-mail: fulopzs@hotmail.com

Tel: 06-30-708-1729

 

Összefoglaló

Tovább

Cöliákia

A cöliákia (további elnevezések: gluténszenzitív enteropathia, sprue) a leggyakoribb felszívódási zavar, melyet a genetikailag fogékony egyénekben az étkezéssel bevitt gabonafélék (búza, rozs, árpa) glutén nevű anyaga idéz elő. A gluténérzékenység ezen formája típusos esetben krónikus hasmenés, puffadás, hasi fájdalom és a felszívódási zavarból eredő hiánytünetek képében jelentkezik.

Tovább

A vastagbélrák előfordulása, megelőzésének lehetőségei hazánkban.

Milyen gyakori a vastagbél dagantos megbetegedése hazánkban? 

 

A vastagbélrák a 3. leggyakoribb daganatos megbetegedés, és a 2. leggyakoribb daganatos halálok Magyarországon. 

Évente közel 6000 új megbetegedésre derül fény, és majdnem 4000 honfitársunk életét követeli a későn felfedezett kór. 

Az esetek 50%-a áttétet adó daganat, a diagnosis tehát elkésett, a terápia elhúzódó, költséges és kimenetele kétséges. 

 

A betegség tünetei:

 

Tovább

A kolorektális rák másolat

A kolorektális rák (végbél-, és vastagbél daganatai) hatalmas problémát jelentenek hazánkban.

A betegség nagy számban szedi áldozatait szerte a világon, de Magyarország sajnos e tekintetben vezető szerepet tölt be Európában .

Évente 9.000 új esetre derül fény, és átlagosan 4000 honfitársunkat veszítjük el a betegség-, vagy szövődményei miatt.

A tapasztalat az, hogy a felderített betegségek 50 %-a késve, már szövődményes, áttétes formában igazolódnak.

Tovább

Időben felfedezhető a vastagbélrák

A legjobban szűrhető daganatos betegségek közé tartozik a vastagbélrák, a tüdőrákot követően mégis a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak itthon. Tünetei sokfélék lehetnek, melyeket egytől egyig érdemes komolyan venni, a szűrés fontosságára pedig nem lehet elégszer felhívni a figyelmet, pláne, ha a családban már előfordult a betegség – hangsúlyozza Dr. Szőnyi Mihály, a Budai Magánorvosi Centrum gasztroenterológusa.

Tovább

Diéta nélkül nincs gyógyulás

Minden embernél előfordul időnként bizonyos fokú refluxtevékenység, de egyeseknél rendszeresen okoz kellemetlen tüneteket a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara. A téma neves szakértőjével, dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológus, belgyógyász adjunktussal beszélgettünk.
Tovább

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.