fbpx A kolorektális daganatok hazánkban és szerte a világon is nagyon gyakori megbetegedésnek számítanak | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

A kolorektális daganatok hazánkban és szerte a világon is nagyon gyakori megbetegedésnek számítanak

2019. 02. 18., h - 18:06

Euro milliókat spórolhatunk:

A szűrő colonoscopia epidemiológiai és gazdasági hatásai hosszú távon-osztrák tapasztalatok

Ifj. Dr. Szőnyi Mihály

 

A kolorektális daganatok hazánkban és szerte a világon is gyakori megbetegedésnek számítanak.

A betegségnek óriási epidemiológiai és nemzetgazdasági hatásai vannak. A kezelési költségek az elmúlt 15 évben megsokszorozódtak, az újonnan felfedezett megbetegedések száma nőtt.  1997-ben még 570 Euróba-, 2014-re már 235.693 euróba került átlagosan egy metasztatizáló vastagbél dagantos beteg kezelése.

A vastagbél daganatok 76-90 %-ban megelőzhetőek lennének. Egy nemzeti kolorektális szűrő program megszervezése nem várathat tovább magára.

Ausztriában a szűrőprogram 10 éve működik, és igen szép eredményeket értek már eddig is el.

Az egészségmegőrző hatáson túl jelentős összegeket takarítottak meg azzal, hogy az előrehaladott betegség kialakulását megelőzték. A példa a szemünk előtt van, szomszédos országról van szó, a szakmai kapcsolataink példamutatóak.

Hazánkban mégis csak terv a szűrőprogram, mindemellett hihetelen költségekkel kezelünk betegeket, kik potenciálisan kiszűrhetőek lettek volna.

Egy megfeleően felépített, bevezett és kontrollált szűrőprogram a népesedési , egészségügyi, nemzetgazdasági adatainkat is pozitívan tudná befolyásolni.

Eleinte nagy befektetéssel jár, a  későbbiekben viszont szoksorosan megtérül egy ilyen munka. Képesek vagyunk rá, hiszen a tuberkulózist, ami hagyományosan magyar betegség volt (morbus hungaricus) is sikerült egy jól szervezett, kitartó szűrő programmal eltűntetni hazánkból. (az elmúlt két évtizedben sajnos ismét felütötte fejét a kór)

Az osztrák program példamutató. Sokat tanulhatunk belőle.

Ausztriában jelenleg évi 5000 új esettel számolnak. Minden második beteg esetében távoli áttéteket igazolnak. A minőségi szűrőprogramnak köszönhetően Ausztriában évente 600-al csökkent az új megbetegedések száma és 250 –el csökkent a vastagbél dagantban elhunytak száma egy év alatt.

2000 és 2009 közt 20000 férfi és 17000 nő betegedett meg, ebből 2009-ben 2663 férfi és 1405 nő páciens volt. Az európai adatok összesítése is elképesztő számokat mutat: évente Európában 400.000 új megbetegedéssel számolnak és 200.000 ember hal meg a betegségben vagy szövődményeiben.

Az osztrák, német, angol, de a lengyel példa is kíváló.

Egy működőképes beutalási rendre van első körben szükség. Ebben az alapellátásban dolgozó kollégák kihagyhatatlanok, a program bázisát, motorját jelentik. A köztutadban benne kell legyen a betegség, minden szakorvosnak fel kell hívnia betegei figyelmét a vastagbél daganatok előfordulásának veszélyére.

A vizsgálatot “vonzová” kell tenni.

Ausztriában csak a nemzeti szűrőprogram szabályainak megfelelő centrumok vehetnek részt a szűrésben. A szűrési kritétiumok meglehetősen szigorúak. Nagy hangsúlyt kap a szedáció széles tárházának biztosítása, és a higiénia. Évente ellenőrzik a kijelölt centrumokat. Vizsgálják a higinéniai szabályok betartását, az adenoma detektációs rátát, a lelet jelentési fegyelmet, a szövődményeket, a cökum detektációs rátát.  Górcső alá veszik a biopsziás mintavételekre vonatkozó előírások betartását, az elektronikus dokumentációt, a  posztpolipektómiás követés szabályainak betartását. A kritériumrendszer a Gasztroenterológiai Társaság honlapján elérhető.

Az Ausztriában fellelhető endoszkópos laborok 45 %-ában végeznek szűrést, a jogosultságot már nem egy labor vesztette el. Alapvetően praxisközösségekben történnek a vizsgálatok. Kórházakban és egyéb ambuláns ellátó helyeken kevesebb számú szűrő jellegű vizsgálatot végeznek.

Az osztrák gasztroenterológiai társaság honlapján a vizsgáló helyek megtalálhatóak, egy egyszerű szűrési mechanizmussal a beteg megtalálhatja a hozzá legközelebb fellelhető, qualifikált , szűrést végző labort, orvost.

A társasági honlapon kívül számos media foglalkozik a szűrőprogram népszerűsítésével, jelentőségével. Az osztrák program arca Placido Domingo.

40 és 50 éves kor felett FOBT teszt elvégzését javasolják, 50 éves kor felett primer colonoscopia javasolt.

Az elmúlt 10 év alatt a program igen szépen fejlődött, a minőségi mutatók javultak, a centrumok számos potenciális beteget szűrtek ki. Mindez kimutatható nemzetgazdasági előnyökkel is járt.

A lelet jelentési szám megsokszorozódott, 2008-ban nagyjából 13.000 leletet-, míg 2015-ben 35.000 leletet továbbítottak a kollégák. Az adenoma detektációs ráta (adr) is javult. Jelenleg Ausztriában 22.37 %, de a tapasztalatok szerint 30 % feletti arány is könnyedén elérhető.

A program sikerességét mi sem példázza jobban, minthogy a 40 év feletti osztrák lakosság 29 %-a részt vett már egy szűrő colonoscopos vizsgálaton.

Kiemelendő Voralberg tartomány, ahol az orvosi kamara elnöke maga is gsztroenterológus és a helyi program koordinátora. Igen magas (25.5 %) részvételi aránnyal büszkélkedhetnek. A “célközönség” közel 1/3-a részt vett már a programban és a tendencia évi 3 %-os növekedést mutat.

Országosan megfigyelhető érdekes adat, hogy az első orvosi megjelenéstől számított 4 hónapon túl a betegek 62.1%-a beutalás nélkül is jelentkezik colonoscopiara. Az első négy hónapban a hajlandóság még nem ennyire magas.

Figyelemre méltó, hogy a vizsgálatot végző endoszkópizáló sebész kollégák is hasonlóan szép adr-t produkálnak.

A szedáció széles körű elérhetőségének biztosítására nagy hangsúlyt fektet a program. A propofollal végzett vizsgálat kényelmes, a legkevésbé megterhelő, a szer biztonságos. Vigyáznunk kell azonban, még figyelmesebben kell a vizsgálatot végezzük, mert a beteg fájdalmat nem jelez, így a komplikációk esélye valamelyest nő. A tavalyi évben Ausztriában jelentett perforációs esetek mindegyike altatásos vizsgálat során történt. Megjegyzendő , hogy a beteg kérésének megfelelően midazolammal és szedáció nélkül is történnek beavatkozások.

A program “központi irányítással” folyik. Az Allgemeines Krankenhausban (AKH-ban) koordinálják, az eredményeket évente publikálják. 

Korábbiakban szóltunk már a program népszerűségéről, a nagyszerű részvételi arányról.

A 30 %-os mortalitási arány csökkenés, a 20 %-os incidencia csökkenés és a 10 év alatt elért 357 millió(!) eurós költségmegtakarítás önmagáért beszél. A megmentett élet értékét  persze nem lehet pénzben megbecsülni.

Az egyik legnehezebb kérdés a program finanszírozási hátterének tárgyalása.

Ausztriában tartományonként különböző ez a tétel. A jelenlegi finanszírozás nem megfelelő, alacsonyak a személyi és az amortizációs költségek. A hatalmas megtakarított összeget figyelembe véve, a kamara által kívánatosnak tartott költségek és bérek is könnyedén kifizethetőek lennének.

A program tehát működik, folyamatosan ellenőrzik, fejlesztik.

Nagyszerű eredményeket értek el, fontossága, létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

Egy endoszkópos labornak szinte presztízskérdés, hogy részt tud e venni a programban. A lakosság ismeri, az érdeklődés egyre nagyobb. A vizsgálatokhoz a háttér biztosított. A  finanszírozási  feltételek még javítandóak.

Hazánkban is ígéretes kezdeményezések vannak, a szűrőprogram beindítását 2017-re ígérik. Az előkészületek (centrumok kijelölése, eszközök, bérek, etc) még igencsak gyermekcipőben járnak. A családorvosok részvételi szándéka igen magas, a visszajelzések pozitívak.

Az ilyen nagy számú megbetegdést és halálozást nem nézhetjük tétlenül, erre forrásokat kell szerezni. Az évi közel 3500 beteg elvesztése “luxus”, nem engedhetjük meg magunknak!

A példa előttünk-melletünk: a szomszédban van, csak követnünk kell!

 

Ifj. dr. Szőnyi Mihály

Adjunktus

Budai Gasztroenterológia Centrum

www.a1endoszkopia.hu

www.gyomorvos.hu

06205155134

06204101926

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.