fbpx A vastagbélrák előfordulása, megelőzésének lehetőségei hazánkban. | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

A vastagbélrák előfordulása, megelőzésének lehetőségei hazánkban.

2019. 02. 18., h - 18:17

Milyen gyakori a vastagbél dagantos megbetegedése hazánkban? 

 

A vastagbélrák a 3. leggyakoribb daganatos megbetegedés, és a 2. leggyakoribb daganatos halálok Magyarországon. 

Évente közel 6000 új megbetegedésre derül fény, és majdnem 4000 honfitársunk életét követeli a későn felfedezett kór. 

Az esetek 50%-a áttétet adó daganat, a diagnosis tehát elkésett, a terápia elhúzódó, költséges és kimenetele kétséges. 

 

A betegség tünetei:

 

Haspuffadás, éjszakai izzadás, étvágytalanság, fogyás, újonnan kialakult hasi fájdalom, székrekedés és hasmenés váltakozása, vérrel festenyzett széklet, vashiányos vérszegénység lehetnek a vezető tünetek. 

A kíváltó okok közül bizonyos tényezők ismertek: a zsíros, fűszeres étrend, a rostszegény táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás mind az ismert kiváltó okok közé sorolhatóak. Vannak azonban genetikai rendellenességek, amelyek talaján kiakalkult betegséggel is találozhatunk. Ezen kórállapotok felismerése sajnos a beteg és önhibánkon kívül is sokszor elkésett. 

A családban előfordult daganatos betegség mindenképp into tényező kell, hogy legyen! A fent felsorolt panaszok esetén pedig ne késlekedjünk: kereesük fel gasztroenterológusunkat!

A Magyar lakosságban 40 éves életkor felett a betegség előfordulása gyakoribbá válik, 50 éves kor felett pedig jelentősen megnövekszik. A női és férfi lakosságot egyaránt érinti. 

 

A megelőzésről:

 

Megelőzésként 50 éves kor felett a vastagbél tükrözéses vizsgálata a megoldás. 40 és 50 éves kor közt a gasztroenterológus mérlegelésétől függ, hogy első körben széklet vér vizsgálatot végez e vagy az endoszkópos vizsgáló módszert választja. 

Véleményem szerint a megfelelően előkészített vastagbéltükrözés, akár bódításban vagy altatásban a célravezető megoldás. A vizsgálat nem fájdalmas, és pótolhatatlan. A hasi utrahang és vérvétel természetes minden hasi panasz esetén az elsőnek választanadó, kiegészítő, szükséges vizsgálat. 

Az endoszkópia előtt egy beszélgetésre, a vizsgálat pontos elmagyarázására , az előkészítés menetének tisztázására van szükség. 

 

A vastagbélrák 74-90%-ban megelőzhető! Ne késlekedjünk! Forduljunk szakorvoshoz!

Készséggel állok az Önök, rokonaik, barátaik rendelkezésükre! Rövid előjegyzés, fájdalmatlan vizsgálat!

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.