fbpx Cöliákia | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Cöliákia

2019. 02. 18., h - 18:23

A cöliákia (további elnevezések: gluténszenzitív enteropathia, sprue) a leggyakoribb felszívódási zavar, melyet a genetikailag fogékony egyénekben az étkezéssel bevitt gabonafélék (búza, rozs, árpa) glutén nevű anyaga idéz elő. A gluténérzékenység ezen formája típusos esetben krónikus hasmenés, puffadás, hasi fájdalom és a felszívódási zavarból eredő hiánytünetek képében jelentkezik. Korábban az volt a tudományosan elfogadott álláspont, hogy ezzel az állapottal vagy vele születik valaki és az első gluténnal való találkozás beindítja szervezetében ezt a folyamatot, vagy sosem lesz cöliákiás. Mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy bármely életkorban aktiválódhat a szervezetben ez a káros folyamat.

A cöliákia diagnosztizálásában, szűrésében, illetve a gluténmentes diéta betartásának kontrolljára az ún. szerológiai módszereket alkalmazzák (endomysium-ellenes antitest, EMA; szöveti transzglutamináz ellenes antitest, tTG), melyek széleskörű elterjedése révén vált világossá, hogy a fejlett társadalmakban a gluténérzékenység ezen formájának gyakorisága 1:100. Ez azt jelenti, hogy a lakosság 1%-ánál a coeliakia lappangó, vagy már klinikailag is aktív formája áll fenn. A ma már klasszikusnak számító jéghegy hasonlatnak megfelelően a gluténérzékenyeknek csak töredéke észlel magán hasi, vagy ún. extraintestinalis (emésztőrendszeren kívüli) tüneteket, a jéghegy víz alatti részét a (még) tünetmentes cöliákiások teszik ki.

A gluténérzékenység diagnosztikájában, a gyomortükrözés során a vékonybél felső szakaszából vett minta szövettani kiértékelése tölti be a központi szerepet. Cöliákia esetén a gluténmentes diéta be nem tartásának hosszútávú szövődményei közül gyakorisága és jelentősége miatt az osteoporosis (csontritkulás), a mindkét nemet fenyegető fertilitási (fogamzóképesség) zavarok, és a rosszindulatú daganatok fokozott kockázata emelendő ki. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy következetesen betartott gluténmentes diéta mellett a szövődmények, illetve a társuló betegségek kifejlődésének veszélye nem nagyobb, mint az átlagnépességben.

További tévhit, hogy a cöliákia biztosan öröklődik, azaz az ilyen szülőknek kötelező érvénnyel a gyermekei is gluténérzékenyek lesznek. Ez szerencsére nem igaz, de kétségtelen, hogy a cöliákiások elsőfokú rokonai között gyakoribb a betegség előfordulása, mint az átlagnépességben.

A gluténérzékenység legfőbb kezelése a gluténmentes diéta.

A cöliákiás betegek kivizsgálása, gondozása az egyik kedvenc feladatunk közé tartozik, hisz jól vezetett kezeléssel a betegnél tapasztalt nagyfokú életminőség változás számunkra is nagy sikert jelent.

Miért nem javasolt az „öndiagnózis” és az ez alapján elkezdett diéta?

A gluténérzékenységnek létezik egy másik csoportja is, az úgynevezett Non Celiac Gluten Sensitivity (NCGS - Nem Cöliákiás Glutén Érzékenység). Bár a betegek emésztőszervrendszert érintő tünetei nagyon hasonlóak, azonban hatalmas különbségek is felfedezhetők a két állapot között. A cöliákia esetében egy a szervezetet károsító autoimmun folyamat aktiválódik a glutén hatására, ezért a gluténmentes diéta tökéletes precizitással, egy egész életen át tartandó, különben a fent említett szövődmények kialakulnak. A NCGS bár egy jelenleg kevésbé ismert terület, de az aktuálisan alkalmazott diétás előírások korántsem olyan szigorúak, mint a cöliákia esetében. Azonban gluténmentes diétát követően elvégzett cöliákia vizsgálat tévesen negatív eredményt mutathat, mely megtévesztheti mind a kezelőorvost, mind a pácienst. Ezért az általunk javasolt útvonal minden esetben az orvos, dietetikus, diéta és a kontroll vizsgálat, hogy ellenőrizni lehessen, hogy a diéta kellő alapossággal kivitelezett és ezáltal, a szövődményektől való félelem nélküli teljes életet élhet a cöliákiával diagnosztizált páciens.

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.