fbpx Testösszetétel mérés | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Testösszetétel mérés

2019. 02. 18., h - 18:56

Testünk ideális működéséhez, az egészség fenntartásához (prevenció) vagy helyreállításához (rehabilitáció) szervezetünkben meghatározott mennyiségben kell jelen lennie a zsír, illetve az izomszövetnek. Az ideálisnak tekinthető zsír - izom arány függ nemtől, életkortól és bizonyos mértékben még a genetikai adottságoktól is. Mivel több tényező befolyásolja testünk összetételét, nem egy grammra pontos ideális zsír- és izomtömeget javasolt megvalósítani, de bizonyos határok között egyértelműen kisebb a betegségek kialakulásának vagy kiújulásának az esélye, mint ezeken a határokon kívül. A régóta használt testtömeg index (BMI) a magassághoz viszonyított testsúlyt vizsgálja, azonban ez az érték nem ad információt, az egészségügyi szempontból meghatározó zsír – izom arányról.  A nyugati társadalmakra jellemző életmód és táplálkozási szokások következményeként leginkább a kórosan magas zsírtömeg okoz egészségügyi problémákat, azonban például a fiatal felnőtt nők körében az ideálisnál alacsonyabb izomtömeg sem ritka.  És miért van ennek jelentősége? Mert a kórosan felhalmozott zsírtömeg olyan anyagokat termel, melyek támogatják bizonyos betegségek kialakulását, az aktívan mozgatott izomtömeg azonban éppen ezek  ellenlábasait állítják elő és ezáltal a szervezet védelmi vonalát erősíti. A tudomány jelenlegi állása szerint nem elég a testsúllyal vagy a BMI –vel tisztában lenni, ha tápláltsági állapotot mérünk fel. A tápláltsági állapot meghatározásának és az alkalmazott diéta vagy egészséges táplálkozás eredményességének mérésére vizsgálni javasolt a test összetételét és nyomonkövetni annak változásait, hiszen az életkor, bizonyos betegségek, gyógyszeres kezelések, táplálkozási szokások, fizikai aktivitás vagy inaktivitás mind, mind hatással lehetnek rá. Tehát a javasolt lépések a következők: Mérni a testösszetételt, felmérni a tápláltsági állapotot, mert a látszat megtévesztő is lehet!  Táplálkozást beállítani, módosítani, hiszen bizonyos tápanyagokból, élelmiszerekből kellhet kevesebb, de másokból akár több is. Ellenőrizni a hatékonyságot, nyomonkövetni a folyamatot (testösszetételmérés)!  Ha szükséges, korrigálni a diétát! És mindeközben mozogni, mozogni, izmot mozgatni!

 

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.