fbpx Gyermekgasztroenterológia | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Gyermekgasztroenterológia

2019. 02. 26., k - 19:03

Gyermeke rossz közérzettől, hasfájástól szenved? Már a legkisebbeket is várja a Budai Gasztroenterológiai Centrum

Sokszor hallani, hogy a legnagyobb szülői igyekezet ellenére a gyermek mégis nyűgös és a pocakját fájlalja. Ne halogassa az orvosi konzultációt, hiszen van megoldás! Az Újbuda szívében működő Budai Magánorvosi Centrumban profi gasztroenterológusokból álló csapat várja a pácienseket. Dr Lásztity Natália csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermekgasztroenterológus a legkisebbek gyógyításával foglalkozik.

A felnőtt gasztroenterológiai ellátás ma már széles körben ismert, ugyanakkor a gyermek-gasztroenterológiáról eddig kevesebbet hallottunk. Miben más ez a szakág?

-        A gyermek nem kis felnőtt! Megszületéstől kezdődően a bélrendszer egy jelentős fejlődésen megy keresztül és maga a táplálás is nagyban különbözik kora gyermekkorban – hangsúlyozza a szakorvos. - A fiatal csecsemők tápláléka kizárólag tejalapú (anyatej vagy csecsemőtápszer), ilyenkor még az emésztőfunkciók, bélmozgás is éretlenek, miközben jelentős tejmennyiség terheli meg a bélrendszert. Ennek megfelelően a csecsemőkori problémák és tünetek hátterében speciális okokat keresünk, míg egyes tünetek mint a hasfájás, híg székletek lehetnek normálisak, a fiatal csecsemőkorra jellemzőek. Viszont ezek hátterében állhat például a laktózt bontó laktáz enzim relatív hiánya, esetleg tejfehérje allergia. Egyes gasztroenterológiai megbetegedések a gyermekkorra jellemzőek, míg több felnőttkori betegség kialakulásával, kezdetével gyermekkorban kell számolnunk. Ezek a gyermekkori kórformák speciális megközelítést, diagnosztikát igényelnek, a tünetek is eltérőek. Talán azt is mondhatjuk, hogy a gyermekkorban kevesebb az invazív beavatkozás, az endoszkópiák altatásban történnek. Ugyancsak különböznek a gyermekkorban használható gyógyszerek, ezek dózisai.

Mit javasol szakorvosként, a tünetek jelentkezésekor meddig elegendő az otthoni "kezelés" és mikor javasolt orvoshoz fordulnia a szülőnek gyermekével?

-        Ez talán a legnehezebb kérdes. Minél kisebb a gyermek annál hamarabb javasolt konzultálni a házi gyermekorvossal. Nagyobb gyermekek esetén legalább 3 hónapja fennálló hasi panaszok vagy egyéb krónikus megbetegedésre utaló társuló tünet (pl. hasmenés, hányás, fogyás, láz, vérszegénység), esetén javasoljuk a részletesebb kivizsgálást, gasztroenterológiai szakvizsgálatot. A leggyakoribb tünet a hasfájás, hasi kólika, mely fiatal csecsemőknél lehet normál jelenség, de okozhatja vírusos, ritkábban bakteriális bélfertőzés, egyéb bélrendszeri megbetegedés. A hasfájás általános tünetként is jelentkezhet egyéb szervi megbetegedés pl. léguti hurutosság kapcsán. Vannak pszichés eredetű vagy funkcionális hasfájások is. Gyakran nehéz megítélni, milyen eredetű hasfájásról van szó, nem elegendő csak az orvosi vizsgálat.

Melyek a leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek (a gyermekek esetében) és ezek hogyan orvosolhatóak?

-        A hasfájást, mint leggyakoribb tünetet, problémát már említettem. Gyakori csecsemőkorban a gastrooesophagealis reflux (GOR), azonban kóros, gyógyszeres kezelést igénylő formáia ritka ebben a korosztályban, viszont gyermekkori előfordulással is számolnunk kell, ilyenkor általában már kezelést igényel. Gyakori, akár már 1 hónapos kor előtt kezdődő tejfehérjeallergia, melynek tünetei nagyon változatosak, a megoldást a diéta jelenti.  Kisdedkortól egyéb ételallergiák is előfordulnak a gyermekek 5-7 százalékánál. A székrekedés is gyakori tünet, viszont itt elmondhatjuk, hogy az esetek több mint 95 százalékában funkcionális eredetű, mely életmódbeli tanácsokkal orvosolható. Hasfájás, vashiány esetén gondolnuk kell a lisztérzékenységre (coeliakiara, gluténszenzitív enteropathiara). A fiatal csecsemőkorra jellemző relatív laktázhiány mellett, kisiskolás kortól kezdődően gyakran találkozunk laktóz intoleranciával, ebben a betegségben is igazolódott a családi halmozódás. Növekszik a gyulladásos bélbetegséggel (Crohn betegség és colitis ulcerosa) szenvedő gyermekek száma, nem ritka az akut hasnyálmirigy-gyulladás, hasfájás esetén mindig gondolnunk kell rá. Különböző bélrendszeri vérzések okát is gyakran keressük, ezek hátterében is sokféle kórkép állhat. Egyre nagyobb számban fordulnak a szülők hozzánk evészavar, táplálási probléma, meglassúlt súlyfejlődés miatt. Itt is részletes kivizsgálásra, megfigyelésre, szülői konzultációra van szükség.

Mit javasol megelőzésként? Hogyha van genetikai hajlam, akkor sajnos fogékonyabb a gyermek az adott betegségekre, de általánosságban milyen étrendet/életmódot ajánl a kis hasfájós pácienseknek?

- A megelőzés a gyógyítás fontos eleme. A genetikai hajlam nem jelent törvényszerűen megbetegedést is, de kialakulásával számolnunk kell. Minden esetre az életkornak megfelelő, egészséges táplálkozás szerepet kap egyes betegségek megelőzésében, vagy azok tüneteinek mérséklésében. Csecsemőkorban első helyen szerepel az anyatejes táplálás biztosítása, anyai részről a mértékletes tejbevitel. Az igényszerinti és rendszeres időközönként történő szoptatásnak megvannak az előnyei-hátrányai, szerintem gyermek és édesanya függő, melyik vállik be jobban. Ami biztos viszont, hogy a 6 hónapos koron túli kizárólagos anyatejes táplálás nem optimális a gyermekek számára. A tej és tejtermékek bevezetését 1 éves kor után ajánljuk. A glutén bevezetése történhen 4-12 hónapos kor között. Hasfájás megelőzésében egy fontos elem a cukrozott italok túlzott bevitelének kerülése. A megfelelő folyadékbevitel, a rostdús étrend és a testmozgás kivédheti a székrekedés kialakulását. A gyermekek étrendje legyen változatos, tartalmazza az alapvető összetevőket, legyen rendszeres az étkezés, napi 4-5 alkalommal. Kerülni kell az olyan élelmiszereket, amelyek nagy számban tartalmaznak különféle adalékanyagokat és olyanokat melyek tápértéke csekély. A túlzott szénhidrát bevitel is helytelen. A bélflóra megőrzése, probiotikumok adása szintén pozitív hatású lehet, a bélben élő úgynevezett jótékony baktériumok befolyásolják az immunrendszer érését és az anyagcsere folyamatokat.

Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk hívásukat! A gasztroenterológiai rendelő elérhetősége: 06/20/410-1926.

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.