fbpx EM18 ősz Gasztro | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

EM18 ősz Gasztro

2019. 02. 26., k - 19:07

Szúró hasi fájdalom, hirtelen bélmozgás? Szakszerű kivizsgálással fény derülhet az emésztőrendszeri problémákra.

A hasi diszkomfort érzésnek számtalan oka lehet. Rendszertelen étkezés, stresszes életmód, egy étel intolerancia, vagy akár egy bélgyulladás. Ne tűrje tovább a fájdalmat! Forduljon idejében szakorvoshoz, és intsen búcsút a görcsös napoknak.

A Budai Gasztroenterológiai Centrum profi orvosokból álló csapata modernizált rendelőjében, nyugodt környezetben várja az emésztőszervi panaszokkal küzdő pácienseket.

- Gyermekkorom óta orvoslással, gyógyítással szerettem volna foglalkozni, mindig is érdekelt az emberi test-, annak megismerése. Később a kórállapotok, betegségek kialakulása, és a gyógyítási lehetőségek. Szüleim orvosok. Tőlük csak jót látok, hallok. Így igyekszem jelenlegi-, valamint jövendőbeli pácienseimnek segíteni – mondja Dr. Szőnyi Mihály, a csapat vezetője.

 - A gasztroenterológiai kórképek és tünetek tárháza igen széles. Türelemmel, jó és alapos felkészültséggel, megfelelő-, a kor minden igényét kielégítő eszközparkkal lehet fényt deríteni a panaszok okára. Újonnan kialakított rendelőnkben kollégáimmal gyorsan és hatékonyan igyekszünk a hozzánk forduló páciensek bizalmát meghálálni. Nagy öröm számomra, hogy egy ilyen kis ékszerdobozt sikerült létrehoznunk. Igényes, precíz munkánkhoz - ami nálunk elvárás -, a legmagasabb szintű ellátás biztosításához egy szép rendelőt tudtunk kialakítani.

Melyek a leggyakoribb gasztroenterológiai betegségek és milyen tünetekkel járnak?

-        Mint azt feljebb részleteztem, a kórképek igen sokszínűek. Mellkasi panaszok, szegycsont mögötti égő érzés, puffadás, hasi fájdalom, a székletrend megváltozása, véres széklet, hasmenés, fogyás, mind-mind takarhatnak a szakmánkhoz tartozó kórállapotokhoz tartozó tüneteket. Többek közt a reflux betegséggel, lisztérzékenységgel, laktóz-, és tejérzékenységgel, az ételallergiákkal, a gyomor-, és bélrendszer gyulladásos betegségeivel, valamint jó-, és rosszindulatú elváltozásival foglalkozunk. A betegségek manapság, az orvostudomány fejlődésével már hatékonyan kezelhetőek. Számos kórkép azonban hosszú távú együttműködést, kontroll vizsgálatokat és konzultációkat igényel.

Milyen vizsgálatok, tesztek javasoltak?

- A labor, a hasi ultrahang és az endoszkópos vizsgálatok az alapvető “támaszaink”. Különböző, úgynevezett funkcionális vizsgálatok, mint a helikobaktérium kimutatását célzó UBT teszt, vagy a laktóz érzékenységet vizsgáló H2 teszt is rendelkezésre áll. Véleményem szerint, amennyiben szükséges, a megfelelően előkészített vastagbéltükrözés, akár bódításban vagy altatásban a célravezető megoldás. A vizsgálat nem fájdalmas, és sokszor pótolhatatlan. Ma már kapszulás endoszkópos vizsgálatok megszervezésére is van lehetőség. Az endoszkópia előtt egy beszélgetésre, a vizsgálat pontos elmagyarázására, az előkészítés menetének tisztázására van szükség. A vizsgáló eljárás kiválasztása komoly, hozzáértést igénylő feladat. Ne feledjük, a vastagbélrák a legtöbb esetben megelőzhető! Ne késlekedjen! Forduljon szakorvoshoz – javasolja Dr. Szőnyi Mihály.

Gyermek és felnőtt számára egyaránt ismerős érzés lehet a haspuffadás, székrekedés, különböző gyomorfájdalmak. Rohanó világunkban pedig egyre gyakoribb probléma a helytelen és rendszertelen táplálkozás, ami sok esetben az emésztőrendszer funkciózavarát eredményezi. Jellemző az IBS és az IBD előfordulása is:

- Betegek körében sok félreértéshez vezethet a két rövidítés hasonlósága, továbbá nehezíti a helyzetet, hogy mindkét betegséget szerteágazó, olykor hasonló tünetek kísérik – mondja Dr. Theisz János, a Budai Gasztroenterológiai Centrum szakorvosa. - Az IBS (irritábilis bél szindróma), az emésztőszervrendszer funkcionális betegsége, azaz hátterében nem tudunk kóros szervi eltérést kimutatni. A betegség valójában jóindulatú, nem fertőz, nem növeli a vastagbélrák kialakulásának kockázatát, nem csökkenti a várható élettartamot, de kellemetlen tünetei éveken át befolyással lehetnek a beteg mindennapjaira.

Az IBD, krónikus gyulladásos bélbetegségek közé tartozik a Crohn betegség és a Colitis Ulcerosa. Kiváltó oka a mai napig nem ismert. Azonban endoszkópos vizsgálat során észlelhető nyálkahártya eltérések és az abból vett szövettani mintákban látott kép típusos. Ezek a betegek csaknem életen át tartó gyógyszeres kezelésben részesülnek, sokszor műtétre is sor kerül.

Milyen tünetek esetén ajánlott szakorvoshoz fordulni?

- A gasztroenterológiai szakrendelésen megjelenő betegek panaszainak hátterében az esetek több, mint felében az IBS áll. Fiatal felnőttkorban jelentkezik először a betegség, hölgyeknél jóval gyakrabban fordul elő. A panaszok jellemzően a táplálkozással kötötten nappal lépnek fel, éjjel alábbhagynak. Leggyakoribb panaszok a csak székelés után enyhülő hasi fájdalmak, görcsök, korai teltségérzés, puffadás, alhasi nyomásérzékenység, hallható hangos bélmozgás. A széklet állaga változó lehet, gyakran nyákos, hasmenéses és székrekedéses periódusok váltakozhatnak. Társulhat depresszióval, levertséggel, fejfájással, alvászavarokkal.

A Crohn betegségben vagy Colitis Ulcerosaban szenvedő betegek időszakosan fellángoló hasi görcsre, fájdalomra, hasmenésre panaszkodnak, ez gyakran véres is, mely valódi gyulladással, így lázzal jár. Felszívódási zavarhoz, ezáltal gyakran fogyáshoz, vérszegénységhez vezethet. Egyik IBD sem kizárólag a bélrendszer betegsége, gyakoriak az ízületi panaszok, sok esetben a bőr, illetve a szem gyulladásai hívják fel a figyelmet a betegségekre – hangsúlyozza a gasztroenterológus.

Milyen vizsgálatokkal lehet megállapítani ezeket a fajta "betegségeket" és milyen kezelés ajánlott?

- Az IBS-ben szenvedő betegek egy harmadánál kifejezettek csak a tünetek, ők fordulnak orvoshoz. Nincsenek olyan panaszok, amelyek csak az IBS-re lennének jellemzők, ezért a diagnózist kizárásos alapon állítjuk fel. Komoly panaszok esetén kellő figyelemmel a szervi megbetegedést teljes biztonsággal ki kell zárni. A kezelés része a helyes étrend és táplálkozási szokások kialakítása, gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés. Azonban a fogyás, véres széklet, vérszegénység, visszatérő láz mellett sosem szabad szemet hunyni – figyelmeztet Theisz Doktor. – Ez esetben gondolnunk kell a krónikus vastagbélgyulladásra is. A diagnózis felállításához laboratóriumi-, képalkotó- és endoszkópos vizsgálatokra van szükség. Ezek a betegek rendszeres gondozást, kontrollt igényelnek, mely része a néhány évenként ismételt vastagbéltükrözés is. Fontos a diéta szerepe, de ezesetben hosszútávú gyógyszeres kezelés szükséges, többször igényelnek kórházi ellátást.

Hosszú távon hogyan lehet együtt élni az IBS és IBD betegségekkel?

- IBS-ben speciális diéta nem létezik, de hasznos lehet étkezési napló vezetése, mely segítségével a provokáló tényezőket ki lehet iktatni. Fontos a megfelelő folyadékbevitel és a napi többszöri, de kis mennyiségű ételbevitel. Gyógyszeres terápia a tüneti szerekre szorítkozik, görcsoldóknak, emésztést segítő enzimkészítményeknek, probiotikumoknak, szorongásoldóknak, enyhe hashajtóknak vagy éppen hasfogóknak lehet szerepe. Habár a Crohn betegség és Colitis Ulcerosa kialakulásának okai mai napig nem tisztázottak, az utóbbi években számos új gyógyszert fejlesztettek ki, melyekkel nagyon jó életminőség érhető el, használatuk mellett a betegek csaknem panaszmentesek. Továbbá kimutatták, hogy az IBD-ben szenvedő betegek tovább élnek, mint az átlag populáció. Mely leginkább a rendszeres orvosi kontrollnak köszönhető

Budai Gasztroenterológiai Centrum, A1 Endoszkópos Centrum Kft.

1117 Budapest, Fehérvári út 82., 1. em. 4.

www.a1endoszkopia.hu

Bejelentkezés: recepcio@a1endoszkopia.hu, 06/20/410-1926

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.