fbpx Két helyzet, amikor a pszichológusra szükség van | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Két helyzet, amikor a pszichológusra szükség van

2019. 12. 06., p - 13:26

A Budai Gasztroenterológiai Központban fontosnak tartjuk, hogy pácienseink teljes körű, komplex segítséget kapjanak. Ezért döntöttünk úgy, hogy - hazánkban még kevéssé elterjedt módon - pszichológus támogató segítségét is ajánljuk betegeinknek, amikor az emésztőszervi panaszaik okainak felderítésére és gyógyítására vállalkozunk. Betegeink visszajelzése azt igazolja, hogy ez a teljes körű gondoskodás hatalmas segítséget nyújt nekik, hiszen testi gyógyulásuk mellett lelki támogatást is kapnak.

Segítőnk ebben a folyamatban a Budai Gasztroenterológiai Központ munkatársa, Görözdi Ráhel pszichológus, aki küldetését így fogalmazza meg: „Pszichológusként célom, hogy a hozzám fordulókat testi-lelki-szellemi egyensúlyuk fenntartásában és megőrzésében segítsem, az önismereti munka támogatásával személyes erőforrásaik aktivizálásával változásukat és fejlődésüket kísérjem.

Most bemutatunk két helyzetet, amikor pszichológus támogatásával segítjük a saját munkánkat és betegeink gyógyulását.

Pszichológus is segít a Központban

Lelki eredetű problémák, stressz okozta panaszok

Elsőként említsük azokat a helyzeteket, amikor az emésztőszervi panaszok okainak felderítése és kezelése nemcsak orvosi úton, hanem pszichológus segítségével is történik. Ahogy az ismert, sokszor az emberi test fizikai tünetekkel jelzi a lelki eredetű nehézségeket, így a stressz okozta emésztőrendszeri panaszok megvizsgálásakor figyelünk arra is, hogy az élethelyzettel, életmóddal és megoldatlan problémákkal kapcsolatos kérdések megválaszolásra kerüljenek. Ebben nyújthat segítséget pszichológus kolléganőnk, mind a nehézség felderítésében, mind annak kezelésében és megoldásában.

Ilyen esetekben a konzultációk célja a stresszel való hatékony megbirkózás (megküzdés). A stresszkezelés magában foglalja különböző feszültséglevezető technikák elsajátítását és olyan készségek fejlesztését is, amelyek segítségével a stresszt okozó nehéz helyzeteket hatékonyan tudjuk/lehet megoldani. A pszichológus az élethelyzet és a stresszt okozó körülmények feltérképezésével egyénre szabottan tud segítséget nyújtani.

Természetesen a panaszok kivizsgálásában először minden esetben megbizonyosodunk, hogy kizárhatóak a szervi okok.

 

Betegeink gyógyulásának támogatása

A második helyzet, amikor pszichológus kollégánk segítségét szoktuk ajánlani, azok az esetek, amikor pácienseinket olyan betegséggel diagnosztizáljuk, amely életmódváltást kíván a tünetek enyhítése érdekében. Ilyenkor nagyon nagy segítséget jelent nekik pszichológusunk támogatása, hiszen meg kell küzdeniük a betegségük tényének elfogadásával, támaszra lehet szükségük a gyógyulás útján, bizonytalanságot és kiszolgáltatottságot élhetnek át Ezek a nehéz helyzetek negatív hangulattal, szorongással, a kilátástalanság érzésével járhatnak, és jól jön, ha a családtagok segítsége mellett egy szakemberhez is fordulhatunk.

Itt példaként említhetjük azt, amikor betegünknek el kell fogadnia, hogy egy, az élete egészére, szokásaira, társas kapcsolataira kiható betegséggel diagnosztizáltuk. Akkor is, ha mi szakemberként tudjuk, hogy milyen változásokra számíthat, fontos, hogy ennek megéléséhez és elfogadásához, az új életmódhoz való alkalmazkodáshoz igénybe veheti pszichológusunk szakmai segítségét.

 

Komplex szemléletünket és alapvető hozzáállásunkat a Budai Gasztroenterológiai Központ mottójában is megfogalmaztuk: „szívvel, lélekkel”. Jelentkezzen be hozzánk, szeretettel várjuk rendelésünkön!

 

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.