fbpx Három dolog, amire az ünnepi étkezéskor figyelj - a dietetikus tippjei | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Három dolog, amire az ünnepi étkezéskor figyelj - a dietetikus tippjei

2019. 12. 27., p - 08:25

Tapasztaljuk, hogy az ünnepi időszak sokaknak megterhelő lehet: a karácsonytól újév első napjáig tartó időszakban sokszor, sokat és máshogy étkezünk, mint a hétköznapokban. Török Éva dietetikus kollégánkat kérdeztük, hogy mire érdemes figyelni karácsonykor és szilveszterkor: jöjjenek az ő tippjei!
török éva
 
1. Mértékletesség, változatosság: 
 
Bár tudatos táplálkozás szempontjából nem a karácsonyi ünnepkörben kell megváltani a világot, azonban tény, hogy ilyenkor sokaknál gyarapszik a testtömeg néhány kilóval. Illetve az epebetegségre, hasnyálmirigy gyulladásra hajlamos személyek a háromnapos, zsíros, nehezen emészthető ételek és az alkoholfogyasztás együttes kombinációjától gyakran kötnek ki az ügyeleten. Bármilyen fogás elképzelhető az egészséges táplálkozás részeként, de a mennyiségre és a gyakoriságra érdemes figyelni. A megterhelőbb étkezéseket, kalóriában szegényebb, könnyebben emészthetőek kövessék. 
 
 
2. Akkor egyél, ha éhes vagy!: 
 
Azért mert több fogás készült, nem feltétlen kell mindet egy ebéd alkalmával végig kóstolni! Általában marad  ebédről vacsorára, illetve a következő napra is. Érdemes feltenni a kérdést: "Valóban éhes vagyok, vagy csak a szemem kívánja?" A sütemény két - három órával később, a soron következő étkezés alkalmával elképzelhető, hogy jobban is fog esni, mint közvetlenül a halászlé és a töltött káposzta után. Az emésztőrendszered pedig hálás lesz a szusszanásnyi szünetért!
 
 
 
3. Ne zsarolj étellel és ne hagyd, hogy zsaroljanak!
 
A karácsonyi vendégjárás természetes velejárója az ünneplésnek. És ki ne ismerné azokat a tradicionális mondatokat, hogy: "De hát alig ettetek!" , "Csak egy keveset még!", Az nem kap süteményt, akinek nem üres a tányérja!" és hosszan sorolhatnánk. Az étel van érted, nem te az ételért! És bár, különösen az éhezést megélt szülők, nagyszülők képesek személyes sértésnek venni ha valamit visszautasítasz, de jogod van azt mondani: " Köszönöm, nem kérek!" "Köszönöm, egy pár óra múlva jobban esne!" "Szívesen megkóstolnám, de nagyon jóllaktam, csomagolnál pár szeletet nekem belőle?" Ha vendéglátóként szigorú diétát követőt látsz vendégül, akkor fogadd el! Ne mondj neki ilyeneket, hogy: " Két falat igazán nem fog ártani!" "Ebben csak egy kevés (cukor, glutén, laktóz - tejtermék) van!" Bízd rá! Tartsd tiszteletben a határait, korlátait, feltehetően pont elég nehéz neki így is! 
 

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.