fbpx Három plusz egy tipp, amit idén az egészségedért tehetsz - Török Éva dieteteikus ajánlásával | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Három plusz egy tipp, amit idén az egészségedért tehetsz - Török Éva dieteteikus ajánlásával

2020. 01. 06., h - 10:45

1. Figyelj a tányérodra!
 
Dietetikai edukáció során az egyik legmeglepőbb párbeszéd a zöldség - gyümölcs fogyasztás vélt és valós ideális arányai körül zajlik. Általában magabiztosan állítják pácienseink, hogy kellő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz mindennapi étrendjük. Ha biztosra szeretnél menni, táplálkozásaid során képzelj magad elé egy tányért, aminek a felén zöldségnek és/vagy gyümölcsnek javasolt lennie, a maradék fél pedig majdnem egyenlően osztozik a gabonafélék vagy köretek, kenyérfélék és a fő fehérjeforrások, azaz hús, hal, tojás, sajtok között. Mikor az elfogyasztásra szánt ételt tányérodra halmozod, csak néhány másodperc erejéig gondolj erre a modellre és próbáld e szerint összeállítani reggelid, ebéded, vacsorád arányait! 
 
életmód
 
 
2. Lépésről - lépésre!
 
Akár egészséges táplálkozás, akár testmozgás kapcsán könnyű sodródni az árral, ami gyakran nem a megfelelő irányba visz. Első lépésként próbálj például abban gondolkozni, hogy reggeli nélkül ne hagyd el otthonod! Az első étkezés különösen fontos napi terhelhetőséged és egészséged szempontjából. A korábban ismertetett tányérmodell segítségedre lehet az ideális arányok meghatározásában. Amikor egy szokás már mindennapjaid részévé vált, akkor érdemes újabb tudatos döntést hoznod, elsajátítanod egészséged érdekében!
 
kép forrása: okostanyer.hu
 
3. Mozdulj!
 
A kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozás elválaszthatatlan a megfelelő mennyiségű fizikai aktivitástól. Az év eleji szélsőséges elhatározások ebben a tekintetben is nagy rizikót rejtenek, általában csalódott kudarcba fulladnak. Itt is érdemes a fokozatos, szokássá nevelt apró változtatásokkal kezdeni. Napi 10.000 lépés számos betegség megelőzése vonatkozásában bír pozitív hatással. Az okostelefonok világában meglehetősen egyszerű különböző alkalmazásokkal nyomon követni a megtett lépések számát. Vizsgáld meg egy átlag napod lépéseire vonatkozó adatokat. Ha 10.000 fölött vagy, akkor más sportot is beépíthetsz hétköznapjaid forgatagába. Ha nem éred el a napi 10.000 lépésszámot, akkor növeld! Sétálj többet! Szállj le egy megállóval előbb! Hagyd otthon bevásárláshoz az autódat! Este vacsora után sétáljatok egyet, nagyon klassz kapcsolatépítő program is kerekedhet belőle, ezáltal fizikai és mentális jólléted is pozitívan változhat.
 
+1. Jelentkezz be szűrővizsgálatokra!
 
A legjobb védekezés a megelőzés! Kialakult betegségek kezelése sokkal nehezebb, mint az idejében felfedezett, betegségeket megelőző állapotoké! Jelentkezz be szűrővizsgálatokra! Mindenképpen javasolt ez, ha családodban generációkon át ismétlődnek bizonyos megbetegedések, mint például vastagbél tumor, cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések. Ne habozz kivizsgáltatni magad ha bármi meglepő változást tapasztalsz például székletürítési szokásaidban, testsúlyodban, fizikai teherbírásodban.

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.