fbpx Néhány fontos kérdés a testösszetétel méréséről | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Néhány fontos kérdés a testösszetétel méréséről

2020. 02. 16., v - 21:36

Rendelőnkben elérhető a testösszetétel-mérés, melyet 2020-tól egy gyors, eredményes és modern géppel végzünk. Nézzük, mit érdemes tudni a vizsgálatról!
 
Hogyan történik a vizsgálat?
 
A vizsgálatot reggel, éhgyomorra, lehetőleg vizeletürítést követően, fehérneműben végezzük. Azért szükséges ez az alaposság a mérés kapcsán, hogy az eredmények egymáshoz hasonlíthatók, ezáltal a változások nyomon követhetőek legyenek. Az eszköz elektródáira állva, illetve két kézzel azt megfogva, egy minimális áram halad keresztül a szervezeten. Ez ijesztően hangozhat, azonban a páciens ebből semmit nem érzékel, és természetesen egészségügyi kockázatot sem jelent. A vizsgálat során, mozdulatlanul, szótlanul szükséges állni a precíz mérés érdekében, ez azonban nem igényel fél percnél több türelmet. Az eredmények azonnal láthatóvá, kiértékelésre alkalmassá válnak. A kapott értékek értelmezésében testösszetétel kutatás területén szerzett évtizedes tapasztalattal rendelkező kollégánk áll rendelkezésére.
 
hagyományos mérleg
 
Kinek ajánlott a mérés?
 
  • Fokozottan ajánlott, az általában testsúly csökkentést, zsír - izom arány módosítását igénylő állapotokban mint például, szénhidrát anyagcsere zavarai, inzulin rezisztencia, cukorbetegség, szív és érrendszeri megbetegedések esetén. 
  • A krónikus, hosszan fennálló megbetegedések negatívan befolyásolják a testösszetételt, ezért javasolt például a gyulladásos bélbetegség kapcsán is a test zsír- és izomtömegének mérése, a változásainak nyomon követése. Szükség esetén javasolt, személyre szabott táplálásterápia összeállításában nélkülözhetetlen segítség. 
  • A különböző tumoros megbetegedések kialakulásában, illetve kezelésük hatékonyságában is jelentős szerepe van az ideális tartományban tartott testösszetételnek. Ezért mind a megelőzés szintjén, mind terápia esetén, az orvosi ellátás szerves részét kellene, hogy képezze, nem a testsúly, hanem a testösszetétel változásainak sorozatos mérése. Az állami ellátásban erre sajnos ritkán van lehetőség, ezért javasoljuk a magán intézményünkben igénybe vehető, szakszerű mérést és az eredmények kiértékelését. 
  • A testösszetétel mérése minden egészségével foglalkozó ember számára érdekes lehet. 
  • Fizikai aktivitás, hobbi és élsport esetén a teljesítményt nagy mértékben befolyásolja, hogy a sportágra specifikus, ideális zsír, izom arány hogyan alakul az edzés, táplálkozás, frissítés hatására. Sportolóknak (hobbi és versenysport is), az időszakosan változó terhelések, és a periódusokhoz alkalmazott étkezések minőségi megítélésében jelentős szerepet játszik a testösszetétel monitorozása ezért új szolgáltatásunk nekik is javasolt. 

Milyen innovatív tulajdonsággal bír a Budai Gasztroenterológiai Centrum új testösszetétel-mérő gépe?

A gép egy modern, úgynevezett Inbody 370, amely képes különbséget tenni a zsír és az izom tömeg között, az általában használt mérlegekkel szemben.

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.