fbpx Egyedülálló érték: sebész segíti a Gasztroenterológiai Centrum munkáját | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Egyedülálló érték: sebész segíti a Gasztroenterológiai Centrum munkáját

2020. 03. 12., cs - 14:20

Komplex szemlélet, teljes körű gondosság, húsz évnyi szakértelem - három olyan szempont, amiért Dr. Szőnyi Mihály, a Gasztroenterológiai centrum vezetője fontosnak tartotta, hogy csapatában biztosítsa sebész kollégánk. Dr. Szijártó Attila jelenlétét. Attilával a sebészet szakterületéről és az előbb említett komplex gyógyítási folyamatról beszélgettünk.

Széles körű felvilágosítást, tanácsadást, terápiás tervet készítesz betegeinknek - mit jelent ez pontosan?

A gasztroenterológia és a sebészet kapcsolata egyes betegségekben elengedhetetlen. A sebészeti ellátást igénylő betegségek kapcsán is kiemelten fontos, hogy a betegek teljes körű tájékoztatást kapjanak a terápiás, műtéti terv egyes lépésit illetően. A műtéti beavatkozások előtti előkészületekre (kiegészítő vizsgálatok, prehabilitációs terv) megterhelésére, a tápcsatorna "átszabására" vonatkozóan, illetve a műtét utáni táplálkozási tanácsokra és felépülési időtartamra vonatkozóan is kell térjen a tájékoztatás. A betegek helyes felvilágosítása, a várható kockázati elemek közös átbeszélése és az időzítés ismertetése egyik alapvető kulcsa a sebészeti kórképekből való felépülésnek. 

Dr Szijártó Attila

Melyik kollégákkal dolgozol együtt és mikor kapcsolódsz be a munkafolyamatba?

Az A1-ben dolgozó szinte minden kollégával együtt dolgozom. Kiemelten fontos a sebész-gasztroenterológus folyamatos konzultációja, de a műtéti előkészítés és posztoperatív táplálásterápia felépítésében elengedhetetlen a dietetikus bevonása is. 

Melyek azok a betegségek, amelyeknél fontos lehet a sebész szakorvos segítsége?
Számos gasztroenterológiai betegség megoldásában az egyik alternatív vagy definitív megoldási lehetőség a sebészetben van. Kezdve a panaszokat okozó epekövességtől, a funkcionális gasztroenterológiai betegségeken át (pl. gastrooesophagialis reflux) a daganatos megbetegedésekig a sebészet jelenléte, megoldási javaslatai az ellátás komplexitását képzik. 

Miért egyedülálló, hogy a Budai Gasztroenterológiai Centrum sebész kollégát is alkalmaz?
A Budai Gasztroenterológai Centrum sebészeti háttere kiváló lehetőség a betegeknek, hogy a Centrumban dolgozó kollégák által is elfogadott közös sebészeti-gasztroenterológiai kezelésben részesüljenek. Jómagam közel 20 éve végzek gasztroenterológiai sebészeti beavatkozásokat, döntően nagy kategóriájú onkológiai műtétek formájában. A sebész - beteg találkozás, a bizalmi légkör kiépülése fontos eleme a gyógyulásnak. A sebészi konzultáció és az így megismerhető terápiás eljárások, modalitások ismertetése  elengedhetetlenek a kórállapot megértésének, kezelési tervének pontos feltárásának.  A műtétet követően a gondozás pedig újra a Centrum falain belül történhet. A sebészet elérhetősége a Centrumon belül többször bizonyította a komplex ellátás sikerét. 

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.