fbpx Március a vastagbélrák-szűrés hónapja: Dr. Szőnyi Mihályt kérdeztük | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Március a vastagbélrák-szűrés hónapja: Dr. Szőnyi Mihályt kérdeztük

2020. 03. 12., cs - 14:41

Március a vastagbélrák elleni küzdelem hónapja - ebből az apropóból Dr. Szőnyi Mihály gasztroenterológust, a Budai Gasztroenterológiai Centrum vezetőjét kérdeztük.

 

Mihály, mit gondolsz - elég figyelmet kap a vastagbélrák-szűrés?

Manapság, végre tudnak róla, hallottak róla és beszélnek róla az emberek. Még messze nem értük el azt a célt, amit szerettünk volna. Folyamatos munka, odafigyelés és állandó figyelmet igényel, hogy széles körben terjesszük az üzenetet, mely szerint ez a népbetegség nagyrészt megelőzhető és kivédhető. Luxus nem élni a szűrés lehetőségével és luxus ennyi emberéletet hagyni veszni. 

Dr Szőnyi Mihály

Nézzünk néhány statisztikai adatot: 9000 és 4000. Mire vonatkozik ez a két adat?

Évente közel 9000 új esetet regisztrálunk, és sajnos 4000 honfitársunk halálához vezet a betegség évente ebben a kis országban. 

 

Kinek ajánlott a szűrés?

Minden 45 év felett magyar férfit és nőt minimum egyszer életében, de lehetőleg tízévente kellene szűrni. Amennyiben a családban volt vastagbélrák, vagy a személyes/családi kórelőzményben nőgyógyászati vagy egyéb tumor, akkor fokozott a rizikó, a szűrést előbb kell elvégezni.

 

Milyen előnye van az altatásban végezett vizsgálatoknak?

Mindenkinek azt ajánljuk, amennyiben lehetősége van igénybe venni, válassza a bódításban és altatásban végzett vizsgálatokat. Ez biztonságos, és így a beteg számára teljesen fájdalommentes lesz a vizsgálat, a beteg nyugodt állapota miatt az orvos pedig gyorsabban és hatékonyabban haladhat a vizsgálattal. Az így végzett vastagbél-tükrözéseket követően rendelőnkben külön mosdóval és zuhanyzóval felszerelt pihenő helységbe kísérjük a betegeket. 

 

Sokan halogatják a szűrésre való bejelentkezést, pedig személyes és átfogóbb előnyei is vannak, ha rendszeresen járunk szűrésre?

Ha a szűrést elvégezzük, hihetetlen előnyökkel jár az: a korai felismeréssel a vastagbélrák gyorsan és jól gyógyítható. A szűrésnek hosszú távon népegészségügyi, nemzetgazdasági haszna is van, hiszen így egy népbetegséget előzhetünk meg, melyben sajnos Magyarország Európában messze az élen jár. Tegyünk érte mindannyian, hogy ez változzon!

 

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.