fbpx A bezártság lelki hatásai idősekre - jellemző érzések vagy gondolatok a koronavírus okozta helyzetben | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

A bezártság lelki hatásai idősekre - jellemző érzések vagy gondolatok a koronavírus okozta helyzetben

2020. 04. 01., sze - 20:42

 

A koronavírus-járvány tekintetében a 65 év felettiek a veszélyeztetettek közé tartoznak, ezért számukra az otthonmaradás nyomatékosan javasolt. Időseinket védenünk kell, de ugyanakkor tudatosítanunk kell azt is, hogy ez az állapot számukra nagy megterhelést jelenthet. Ebben a cikkünkben Görözdi Ráhel kolléganőnk gyűjtött össze néhány fontos szempontot és tanácsot a koronavírus-járvány alatt jellemző lelki tünetekről és kezelésükről.

Photo by Aswathy N on Unsplash

A hosszú hetekig tartó otthoni bezártságnak általános hatásai bárkinél megjelenhetnek. Az izoláltság egyértelműen stressz-forrás, és negatív érzelmek, frusztráció, agresszió, szorongás kiváltója lehet. Egyéni helyzettől függően további stressz-forrás lehet a háztartási javakhoz, különféle szolgáltatásokhoz való hozzáférés problémája, a frusztráló unatkozás, az anyagi veszteségek gondja, vagy a magányosság érzése.

Az izoláció és fizikai távolságtartás egyben a társas támogatás hiányát vagy korlátozott elérhetőségét jelenti az idősek számára: családjuk, rokonaik nem látogathatják őket, és le kell mondaniuk napi megszokott szociális interakcióikról is. Az ebből fakadó egyedüllét miatt azonban az idősek lelki és testi egészsége is veszélynek van kitéve. A tartós egyedüllét krónikus stressz-helyzetté válhat: a magány depresszióhoz vezethet, növeli a magas vérnyomás és szív-és érrendszeri megbetegedések valószínűségét, és gyengíti az immunrendszert.

Éppen ezért különösen fontos, hogy idős hozzátartozóinkról, ismerőseinkről lehetőségeinkhez mérten ne csak fizikailag, de lelkileg is gondoskodjunk. Alapvetően fontos, hogy időseink biztonságban érezzék magukat, és hogy emellett, tevékenyek, élvezetesek legyenek a mindennapjaik a bezártságban is.

Mit tehetünk időseink lelki egészségének megőrzése érdekében?

1.       Legyünk napi kapcsolatban idős hozzátartozóinkkal! Hívjuk őket gyakrabban, mint eddig.

2.       A kommunikációnk ne merüljön ki a koronavírussal kapcsolatos hírek, problémák sorolásában! Meséljünk a velünk történt hétköznapi dolgokról, idézzünk fel közös, örömteli élményeket. Beszélgetni bármiről lehet.

3.       Éreztessük, hogy idős hozzátartozónk nem fölösleges: kérjük ki tanácsát apró dolgokban! Kérjük meg, hogy főzzön/süssön valamit, és amikor legközelebb visszük neki a bevásárlószatyrot, hagyja ott az ajtaja előtt. Próbáljuk megteremteni a videócsetelés lehetőségét a családdal, unokákkal.

4.       Biztassuk, hogy tartsa a kapcsolatot közösségével! Az idősebb korosztálynak sokkal nehezebb átállni online vagy telefonos kommunikációra. Legyünk türelmesek, segítsük őket ebben. 

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.