fbpx Altatásos vizsgálatok | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. Az altatásos vizsgálatokat tapasztalt, több éves kórházi-, és ambuláns ellátás keretében dolgozó kollégák végzik. A bódításban vagy altatásban végzett vizsgálatok után külön mosdóval és zuhanyzóval felszerelt fektető helyiségbe kísérjük a betegeket. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.

Alább a “bódítás” és “altatás” közti különbségeket olvashatják. 

Bódításban végzett vizsgálat

A gasztroenterológus orvos intravénás injekció formájában a vizsgálat megkezdése előtt nyugtató hatású (Midazolam) gyógyszert ad. Ez változó mértékű fáradságot, nyugodtságot, szedációt idéz elő, a gyógyszer adása változó mértékű emlékezet kieséssel jár. Általában a páciens ébren van a vizsgálat alatt.   

Altatásban végzett vizsgálat

Az altatás során aneszteziológus szakorvos van jelen a vizsgálat során. Vitalis paramétereit monitorizálja ( vérnyomás, pulzus, O2 saturáció), a vizsgálat során a beteg folyamatosan orrszondán keresztül oxigént kap. Intravénásan, egy behelyezett branülön keresztül a testsúlyához és a vizsgálat időtartamához igazítva a szükséges dózisban altató hatású szert (Propofol) adagol, hogy a páciens teljesen aludjon, a vizsgálatból semmit se érzékeljen, arra egyáltalán ne emlékezzen. A vizsgálat után a páciens hamar ébred, a megfigyelő szobában pihen, a hozzátartozója ekkor mellette lehet. Mivel átmeneti kábultság fennállhat a reflexek tompulása mellett, gépjárműt vezetni altatás után 12 óráig nem szabad! A vizsgálat előtt az aneszteziológus részletesen kikérdezi betegségeiről, gyógyszer szedési előzményeiről, és a beleegyező nyilatkozat aláírása előtt tájékoztatást ad, további kérdéseit megválaszolja.  


Az altatásban (rövid intravénás narkózis) végzendő endoszkópos vizsgálatokkal kapcsolatban az alábbiakra szeretnénk felhívni a figyelmét:  

Amennyiben rendszeresen gyógyszereket szed, kérjük, azokról tájékoztassa kezelőorvosát!
Rendszeresen szedett gyógyszereit az altatásos vizsgálatok előtt is vegye be (például vérnyomáscsökkentő, szívritmusra ható gyógyszerek).  

Kivételt képeznek 

  • a cukorbetegség kezelésére alkalmazott tablettás gyógyszerek, valamint 
  • véralvadásgátló ( “vérhigító”) szerek. 

A vizsgálatok miatti gyógyszer módósításokról, a készítmények  elhagyhatóságáról, az elhagyás időpontjáról kezelőorvosa dönt.

Amennyiben az előre egyeztetett altatásos endoszkópos vizsgálat előtt lázzal vagy anélkül jelentkező hurutos légúti betegség (láz, hőemelkedés, váladékos köhögés, orrfolyás, torokfájás) tünetei jelentkeznek, kérjük az előkészítés megkezdése előtt erről tájékoztassa kezelőorvosát, mivel zajló légúti fertőzés esetén a nem sürgős beavatkozások altatása az Ön biztonsága érdekében ellenjavallt lehet. Az Ön vizsgálatát altatásban emiatt egy későbbi, gyógyult időpontban ajánlatos elvégezni. 

Az altatásos vizsgálat tervezett időpontja előtti 2 óráig vizet ihat, az utolsó órában maximum 1 dl-t. Például, ha a vizsgálat tervezett kezdése délután 5 óra, akkor délután 2-3 óra között maximum 1 dl vizet igyon meg.  

A vizsgálat előtt az aneszteziológus kollégáktól az altatással kapcsolatban részletes tájékoztatást kap. Ekkor egy  kérdőívet és a beleegyező nyilatkozatot is ki kell töltsön és aláírjon-mely dokumentumok áttekintése és elfogadása az Ön biztonságát szolgálja. Az altatóorvossal történő konzultációra a beavatkozást megelőző napokban is van lehetősége-a kapcsolatfelvételben recepciós kolléganőnk tud Önnek segíteni. 

Köszönjük, hogy a fentiek betartásával hozzájárul ahhoz, hogy vizsgálata zökkenőmentesen, a lehető legnagyobb biztonságban történjen! 

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.