fbpx Tünetek | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Tünetek

Végbélvérzés-rectalis vérzés

A végbélből származó élénk piros színű vér távozásának számos oka lehet. 
Aranyeresség, vastagbél diverticulosis, a vastagbél polypszerű jóindulatú-, és rosszindulatú daganatai, érfejlődési rendellenességek egyaránt állhatnak a panaszok hátterében. 
Rectalis vérzés esetén feltétlen keressen fel minket. A diagnózis leghatékonyabb módszere a vastagbéltükrözés, a colonoscopia, melyet kíméletesen, fájdalommentesen, altatásban is végzünk. 

Részletek

Sárgaság (icterus)

A sárgaság testszerte, vagy csak eleinte a szemhéjon jelentkező sárgás elszíneződés összefoglaló neve. 
Banális, különösebb kezelést nem igénylő eltérések is állhatnak a háttérben, ilyen eltérés például a Gilbert kór.
A sárgaság fájdalom nélkül, hasi görcsökkel és lázzal is kialakulhat. 
Számos egyéb betegség is előfordulhat, melyek leginkább súlyosabb kórképeket takarnak. Előrehaladott májbetegség, hasnyálmirigy-betegség, hepatitis B-, vagy C-vírus fertőzés, epeúti elzáródás, epehólyag kövesség, daganatos betegség is állhat a háttérben. 

Részletek

Szegycsont mögötti égő érzés

A szegycsont mögötti égő érzés igen gyakori oka a refluxbetegség, melyet a savas-, vagy lúgos gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása által okozott gyulladás vált ki.
Refluxtevékenység mindenkinél előfordul, azonban ennek mértéke változó lehet. Egyes embereknél a normálisnak mondható refluxátum is komoly panaszokat okoz. Ebben az esetben a fájdalom oka túlérzékenység, működési-, vagy funkcionális zavar.

Részletek

Székrekedés

A székrekedés lehet elsődleges és másodlagos. Az elsődleges székrekedés első formájában a béltartalom normális ütemben, a másodikban annál lassabban halad végig a vastagbélben, a harmadikban a zavar a végbélnél, a székletürítés mechanizmusában jelentkezik.
A székrekedés általában nem önálló betegség, hanem fontos tünet, mely a bélműködés és a székürítés zavarát jelzi. A másodlagos székrekedés hátterében valamilyen alapbetegség, általában hormon-, illetve anyagcsere-betegség, netán idegrendszeri zavarok húzódnak meg.

Részletek

Gyomorégés, felhasi fájdalom

A gyomorégés hátterében igen gyakran refluxbetegség áll. Részletes leírása, diagnózis: lsd. a betegségek/refluxbetegség címszó alatt. 
Fekélybetegség is igen gyakran okoz gyomorégést, felhasi fájdalmat. A A fekélyekről, a betegségek/fekélybetegségek alatt tud olvasni.

Részletek

A haspuffadás

A haspuffadásnak számos oka lehet.
A haspuffadás gyakori oka a lisztérzékenység, tejcukor-érzékenység, vékonybél fertőzöttsége (vékonybél kontaminációs syndroma), a fekélybetegség, gyulladásos bélbetegségek, vastagbél diverticulosis, túlzott hashajtó szedés, irritábilis bélszindróma. 
A fentiek mellett rosszindulatú betegségek is állhatnak e kellemetlen tünetegyüttes hátterében.
Haspuffadás esetén keressen fel minket, hogy a leghatékonyabb diagnosztikus módszereket és terápiás javaslatainkat átbeszélhessük. 

Részletek

Hasmenés

A hasmenés napi három, vagy annál több, híg, 200 ml-nél több vizet tartalmazó székletürítést jelent. A hasmenésnek számos oka lehet. Többek közt stressz, irritábilis bélszindróma (IBS), tejcukor-érzékenység, lisztérzékenység, vékonybél kontaminációs syndroma, vastagbél jó-, és rosszindulatú daganatai, a vastagbél diverticulosisa, hasnyálmirigy működési elégtelenség, epehólyag eltávolítása utáni állapot (postcholecystectomias syndroma), bakteriális-, és vírusos fertőzések, diétahibák, túlzott hashajtás is okozhatnak hasmenést. 

Részletek

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.