fbpx Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés | Budai Gasztroenterológiai Centrum Ugrás a tartalomra

Kolonoszkópia-vastagbéltükrözés

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség.

Ne féljen a vastagbél tükrözéstől! A vizsgálat kellemetlen lehet, azonban nem fájdalmas. Rendelőnkben altatásos vizsgálatra is van lehetőség. A vastagbél tükrözést gyakorlott, tapasztalt kollégák végzik. 

A vastagbél daganat szűrésének legbiztosabb módja a vastagbéltükrözés.

Vastagbél szűrés – egészséges bél!

A vastagbéltükrözés a végbél és a vastagbél betegségeinek a leginkább a vastagbél egyéb részei  betegségeinek a leginkább célravezető vizsgálati módszere. 

A kolonoszkópiát (vastagbéltükrözés) hajlékony, vékony, korszerű eszközzel végezzük. Az eszköz végében egy videókamera van, mely a képet a monitorra közvetíti. A látottakat videóra is vehetjük és fotókat is készíthetünk. 

A vizsgálatot megelőzően, az orvosi konzultáció során betegeink részletes felvilágosítást kapnak az előkészítés menetéről, a vizsgálatról. 

A vastagbéltükrözésre hashajtással kell előkészülni. Kifejezetten a kolonoszkópiához kifejlesztett, speciális előkészítő folyadékokat javaslunk használni, melyeket orvosa segítségével választhat ki. 

A hashajtó folyadék kiválasztásánál kollégáink az Ön korát, társbetegségeit, vizsgálati eredményeit is figyelembe veszik, a béltisztítás összetett, precíz folyamatát a fentiek figyelembe vételével beszélik meg. 

Az előkészítést követően a vizsgálat oldalfekvésben kezdődik, de a lehető legjobb látási viszonyok és a kényelem elérése érdekében, a vizsgálat alatt a pozíció változtatására is szükség lehet: másik oldalra-, vagy hátra fektethetjük a beteget. 

Érzéstelenítő és síkosító-, vízbázisú krém segítségével vezetjük be a végbélnyíláson keresztül az eszközt. A kolonoszkópiához az intimitás és higiénia miatt fontos, speciális nadrágot adunk. 

Annak érdekében, hogy jól lássunk, minden kóros elváltozást észlelni tudjunk és hogy a bél nyálkahártyáját korrektül áttekinthessük, levegőt/szén dioxidot kell a bélbe juttatnunk. A bejuttatott gáz kismértékben-, de feszítő érzést válthat ki. A kellemetlenséget a gáz folyamatos leszívásával és újraadagolásával igyekszünk minimalizálni. 

Célunk a vakbél (coecum) és lehetőség szerint a vékonybél utolsó szakaszának (terminalis ileum) elérése. 

A vastagbéltükrözés során biopsziás mintavételre és polipok eltávolítására is lehetőség van. 

A kolonoszkópia alatt törekszünk a teljes vastagbél áttekintésére. Az eszköz kihúzási ideje is meghatározott: a korrekt lelet adásának feltétele, hogy az úgynevezett “kihúzási idő” minimum 6 perc legyen. 

A vizsgálatot a hazai és nemzetközi irányelveknek megfelelően végezzük, azokat maradéktalanul betartjuk. 

Lehetőség van bódításban és altatásban végzett vizsgálatokra is. A szedációban végzett vastagbél tükrözéseket követően külön mosdóval és zuhanyzóval felszerelt pihenő helységbe kísérjük a betegeket. 

Az írásos leletet azonnal megkapja.


Vastagbéltükrözés előkészítésének menete

Délelőtti vizsgálat esetén

 • Vizsgálat előtt 1 héttel már nem szabad apró magvas ételeket fogyasztani ( pl.: szőlő, magvaskenyér-féle, mák)
 • Vizsgálat előtti napon könnyű reggelit (kefir, joghurt, 1 szelet kenyérféle), délben már csak a húsleves levét szabad elfogyasztani.
 • 14 órakor kell meginni az első adag hashajtót (2 dl vízben/teában feloldva), majd 2 liter tetszőleges folyadékot (víz ,tea, almalé) kell 17 óráig fogyasztani.
 • 18 órakor kell a második adag hashajtót feloldani és 22 óráig újabb 2 liter folyadékot (víz ,tea, almalé, leves leve) kell fogyasztani.
 • Utána már nem szabad inni sem, de szőlőcukrot szabad fogyasztani!
 • Ha altatásban történik a vizsgálat, akkor előtte legkésőbb hat órával ihat.

A vizsgálathoz kísérőt kell hozni, mert a bódító injekció vagy altatás miatt csak kísérővel távozhat, autót nem vezethet. Rendszeresen szedett gyógyszereket úgy kell bevenni, hogy 2 óra teljen el a hashajtó és a gyógyszerek bevétele között! A véralvadást befolyásoló gyógyszerek szedéséről (aspirin, clopidogrel, syncumar, pradaxa, xarelto, eliquis, stb.) a kezelőorvosával részletesen egyeztessen!

Délutáni vizsgálat esetén

 • Vizsgálat előtt 1 héttel már nem szabad apró magvas ételeket fogyasztani ( pl.: szőlő, magvaskenyér-féle, mák)
 • A vizsgálat előtti napon könnyű reggelit (kefir, joghurt, 1 szelet kenyérféle), délben már csak a húsleves levét szabad elfogyasztani: 18 órakor kell meginni az első adag hashajtót, majd 2 liter tetszőleges folyadékot (víz, tea, almalé, húsleves leve) kell 22 óráig elfogyasztani.
 • A vizsgálat reggelén 7 órakor kell meginni a második adag hashajtót és 11 óráig el kell fogyasztani 2 liter folyadékot (víz, tea, almalé, húsleves leve)!
 • Utána már nem szabad inni sem, de szőlőcukrot szabad fogyasztani! 
 • Ha altatásban történik a vizsgálat, akkor előtte 6 órával már nem lehet inni sem!

A véralvadást befolyásoló gyógyszerek szedéséről (aspirin, clopidogrel, syncumar, pradaxa, xarelto, eliquis, stb) a kezelőorvosával részletesen egyeztessen! A vizsgálatra kísérővel kell érkezni, mert a bódító injekció vagy altatás miatt csak kísérővel távozhat, autót nem vezethet. Rendszeresen szedett gyógyszereit a hashajtó bevétele előtt vagy után 2 órával vegye be!


Kérdés esetén kérem, hívja kezelőorvosát vagy egyeztessen kolléganőnkkel!

A Budai Gasztroenterológiai Centrumban elérhető szolgáltatások

Sebészet

Munkánkat 2018. novemberétől sebész is segíti. A sebészeti kórképek diagnosztizálása, sebészeti konzílium és vélemény kérés rendelőnkben elérhető. 

A korrekt és alapos ellátás záloga dr. Szíjártó Attila tapasztalata és magas szintű felkészültsége. 

Részletek

Pszichológia

Az emésztőszervi  panaszok hátterének felderítésében nagy segítség számunkra Görözdi Ráhel pszichológus.

Gyakran előfordul, hogy a hasi fájdalom, puffadás vagy egyéb tünetek oka nem szervi elváltozásban, hanem lelki, pszichés vagy stressz eredetű problémákban keresendő.

Részletek

Gasztroszkópia-gyomortükrözés

Ne féljen a gyomortükrözéstől! Gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső-gyomor-patkóbél betegségeinek elengedhetetlen, leginkább célravezető vizsgálati metódusa.
Részletek

Altatásos vizsgálatok

A betegek lehető legnagyobb kényelme és a biztonságosság további fokozása érdekében, bódításban vagy altatásban is végzünk vizsgálatokat. A hozzátartozó mindvégig a páciens mellett lehet.
Részletek

Gyermek-gasztroenterológia

Gyermek gasztroenterológiai konzultáció is elérhető. Terveink közt szerepel a gyermek endoszkópos vizsgálatok bevezetése is.
Részletek

Dietetikai tanácsadás

Dietetikus kollégáink segítségével komplex terápiás tervet tudunk felállítani. Az emésztőszervi betegségek széleskörű kezelésének a helyes táplálkozás és az egyénre szabott diéta szerves része.
Részletek
Vastagbélrákszűrés

Vastagbélrákszűrés

Ne késlekedjen, kérje a szűrővizsgálat megszervezését! A leginkább célravezető és leghatékonyabb szűrővizsgálati módszer a vastagbéltükrözés.
Részletek

Hasi ultrahangvizsgálat

A hasi ultrahangvizsgálat az emésztőszervi panaszok kivizsgálásának első lépése. A vizsgálat gyors, fájdalommentes és rendkívül sok információval szolgál.
Részletek

Laborvizsgálatok

Mindenre kiterjedő, speciális vizsgálatokat is kiszolgáló labor és vérvételi lehetőség áll rendelkezésünkre.

Részletek

Laktózérzékenységi vizsgálat

A hagyományos, úgynevezett H2 teszt rövid várakozási idővel érhető el nálunk. Valamint bevezettünk egy gyors laktózérzékenységi vizsgálatot is, melyet gyomortükrözés során vett vékonybél mintából végzünk.
Részletek

Fruktózérzékenyésgi vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszthez hasonlóan történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 

Részletek

Bélflóra vizsgálat

A vizsgálat a laktózérzékenységi vizsgálatnál részletezett H2 teszttel történik. A vizsgálat fájdalmatlan, egy kicsit időigényes, de igen érzékeny és célravezető. 
Részletek

Helikobaktérium (Helicobacter pylori) vizsgálata

A Helicobacter pylori jelenléte egy igen gyakori bakteriális fertőzés. Sokszor nem is derül rá fény, azonban panaszos betegek vizsgálata során, nemtől és korcsoporttól függően, 50-60 %-ban is igazolódhat.
Részletek

Forduljon hozzánk bizalommal, írja meg kérdését!

1117-Budapest, Fehérvári út 82.